MOJE WYPIEKI

Szarlotka z bezą w wersji fit? Tak, to możliwe

Tradycyjne ciasto, które gości niemal na każdym stole u babci, chociaż jego pochodzenia powinniśmy szukać w kraju, który szczyci się jedzeniem żab. Trudno spotkać osobę, która nie zna smaku przysmaku, który ma tak wiele wariacji. Mówię
oczywiście o cieście z jabłkami! O szarlotce z bezą w wersji fit będzie nieco później. Po kolei.

Strudel, jabłecznik, szarlotka, jabłkowo-marcepanowe, czekoladowe z jabłkami, wersje glutenowe, bezglutenowe, z budyniem czy pod kruszonką. Tatry, babki, jabłka pieczone z rodzynkami, jabłka w cieście, piernik z jabłkami. Wymieniać można bez końca. 


Co jest czym? 

Na początku zacznę w ogóle od tego, czym się różni szarlotka od jabłecznika. Wbrew pozorom i temu co się słyszy – to dwa różne ciasta. 

Przede wszystkim prawdziwa szarlotka powstaje na cieście kruchym, z duszonymi jabłkami. Jabłecznikowi dajemy większą dowolność! Możemy go wykonać na dowolnym spodzie (na przykład biszkoptowym, francuskim, czy drożdżowym), a jabłek używa się surowych. Niby te same ciasta, a jakże inne!

Druga rzecz, to ciasto kruche, jak i dlaczego! Jest nam potrzebne, aby wykonać szarlotkę!

Tradycyjnie, najłatwiejszym przepisem jest zagniecenie mąki, tłuszczu i cukru, w stosunku 3:2:1. Cała filozofia.

Ja jednak trochę pokombinowałam i przygotowałam piekielnie pyszne, lecz bardziej znośne dla naszej sylwetki ciasto.

 

Zapraszam do próbowania własnych sił przy tym przepisie i koniecznie daj znać – jak smakowało! 

Przepis

Kruchy spód:

  •  60 g mąki owsianej (możesz zmielić zwykłe płatki owsiane)
  •  50 g mąki kokosowej (również mogą być to zmielone wiórki kokosowe)
  •  60 g mąki żytniej / kukurydzianej – bądź tak jak w moim przypadku – gryczanej
  •  2 szt. jajek
  •  30 g pudru słodzącego (ja zmieliłam ksylitol)
  •  20 g rozpuszczonego oleju kokosowego

 

Wszystkie składniki razem zagnieć bądź wyrób przy pomocy robota kuchennego. Kiedy będą już połączone, zrób kulkę, zawiń ją folią spożywczą i wsadź do lodówki na 20 minut. Ciasto może się nieco lepić do rąk, lecz nie dodawaj więcej mąki, niż to potrzebne.

Po schłodzeniu ciasta – piekarnik nagrzej do temp 170 st. Blachę wyłóż papierem do pieczenia – ja użyłam okrągłej formy o średnicy 24 cm. Ciasto rozgnieć na papierze, robiąc wysokie ranty, na około 2-3 cm (jabłko będzie się dobrze układało). Widelcem zrób kilkanaście dziurek na powierzchni całego ciasta. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 10 min. Po tym czasie ciasto wyciągnij z pieca i pozostaw do wystudzenia.

 

Masa jabłkowa:

  •  1 kg jabłek (najlepiej sprawdza się Szara Reneta), gdzie po obraniu i usunięciu pestek będzie około 800 g
  •  30 g stałej części mleka kokosowego (ja użyłam wersji light)
  •  cynamon – około 1 łyżeczki
  •  miód – 1 -2 łyżeczek, w zależności czy wolisz bardziej słodkie
  •  sok wyciśnięty z połówki cytryny 

 

Obrane jabłka wsadź do wysokiego garnka, polej sokiem z cytryny, posyp cynamonem i dodaj miód. Wymieszaj dokładnie całość i chwilę podduś na małym palniku pod przykryciem. Kiedy jabłka puszczą sok – odkryj garnek i gotuj do momentu odparowania wody. Dodaj mleczko kokosowe i zamieszaj dokładnie. Gotuj jeszcze chwilkę na małym ogniu, po czym odstaw do ostudzenia.

 

Beza:

  •  białka z 3 jajek
  •  szczypta soli
  •  30 g pudru słodzącego (ksylitol, erytrytol)
  •  1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Białka ubijaj z odrobiną soli, aż do uzyskania nieco sztywnej piany. Polecam ubijanie w metalowej i odtłuszczonej misce. Kiedy jajka będą już w połowie sztywne – zacznij dodawać po łyżce pudru słodzącego i cały czas ubijaj. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i ubijaj jeszcze kilkanaście sekund, aby wszystko się dobrze połączyło.

 

 

SKŁADANIE CIASTA

Na schłodzone ciasto układamy masę jabłkową. Na górze rozkładamy delikatnie bezę.

Wkładamy do piekarnika na około 25 – 30 minut na temp. 150 st., aby beza ładnie się wysuszyła, a nie spaliła. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z pieca i zostawiamy do wystygnięcia.

 

Słony karmel:

  •  3 łyżki cukru trzcinowego
  •  100 g mleczka kokosowego (polecam tutaj użyć jednak śmietanki 30%)
  •  pół łyżeczki soli
  •  woda (w razie potrzeby, gdyby karmel był zbyt gęsty)

 

Cukier wsypujemy do garnka i podgrzewamy, aż do momentu jego rozpuszczenia się. Dodajemy mleczko / śmietanę i gotujemy cały czas mieszając. Kiedy masa zacznie gęstnieć – dodajemy sól i mieszamy. Ściągamy z palnika i czekamy do ostudzenia.

 

Ostudzone już ciasto polewamy karmelem. Możemy rozkroić i delektować się oszałamiającym i zadziwiającym smakiem delikatnej i soczystej fit szarlotki. Idealna propozycja na ciasto do kawy czy fit deser jako przekąska. Innymi słowy – idealne ciasto dla każdego i na wszystkie okazje.

Całe ciasta ma to makro w następujących wartościach: 

  • 51 g białka
  • 109 g tłuszczu
  • 218 g węglowodanów
  • 2100 kcal

Polecam porcjować na 10 kawałków!


Podsumowując – takie dietetyczne desery mogła bym maszkecić bez przerwy! Choć może lepiej, ograniczę się do weekendowych uciech…


Jeżeli masz ochotę na inne ciasta – poznaj moje wypieki i zapytaj o przepis! Tutaj jest galeria 🙂


Wszystkiego maszketnego! 

W czym mogę Ci pomóc? :)