MOJE WYPIEKI

Staropolski Piernik Dojrzewający

Najlepszy przepis na tradycyjne ciasto bożonarodzeniowe

Najlepsze tradycyjne ciasto bożonarodzeniowe

Dziś zapraszam po przepis na idealnie skomponowane, pachnące świętami, tradycyjne w smaku i najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam – ciasto bożonarodzeniowe. 

Prosty w wykonaniu, lecz wymagający nieco czasu przepis, który zachwyci każdego. 

Świąteczne ciasto z marcepanem i powidłami śliwkowymi, wypiek z masą kajmakową czy też wymiennie można wykonać przysmak z masą orzechową tworząc bożonarodzeniowe ciasto z orzechami o nucie piernikowego szaleństwa. 

Zapraszam do zabawy!  

Najlepsze tradycyjne ciasto bożonarodzeniowe

Składniki na ciasto:

·        250 g miodu

·        150 g masła

·        180 g cukru

·        500 g mąki

·        1 jajko całe

·        2 żółtka

·        2 łyżeczki przyprawy do piernika bez dodatków mąki, cukru itd. *

·        80 ml mleka

·        1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej

·        50 g orzechów włoskich

·        50 g suszonych śliwek

·        50 g żurawiny suszonej (opcjonalnie)

Wykonanie

Miód, cało i cukier podgrzewać (nie zagotować!) w rondelku, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się cukru. Ostawić do ostygnięcia

W międzyczasie posiekać bakalie (suszone śliwki, żurawina, orzechy włoskie).

Przesianą mąkę, jajka w temperaturze pokojowej (1 całe + 2 żółtka), przyprawę korzenną i rozpuszczony miód z cukrem i masłem, dobrze wymieszać na jednolitą masę za pomocą drewnianej łyżki. Polecam połączyć masę miodową z żółtkami i do tego dosypywać partiami (na 2-3 razy) mąkę połączoną z przyprawą korzenną.

Mleko wymieszać z sodą, dodać bakalie i wymieszać z resztą masy ręcznie bądź mikserem przez około 10 min.

Całość przełożyć do dużej miski kamiennej bądź szklanej. Przykryć dokładnie ściereczką (bawełniany ręcznik kuchenny) złożoną na pół (dwie warstwy) i zawiązać (bądź przymocować ściereczkę gumką recepturką).

Odstawić na 4-6 tygodni w suchym i w miarę chłodnym miejscu (piwnica, strych, lodówka). 

Kiedy staropolski piernik dojrzewający już dojrzał...

4-6 dni przed dniem spożywania ciasta (przed Świętami Bożego Narodzenia)

Wyciągnąć miskę na jakiś czas do ogrzania się ciasta. Całość dojrzałego już ciasta przełożyć na stolnicę (dokładnie umyty blat kuchenny) obsypaną mąką i zagniatać, wyrabiając na gładką kulę.

Kulę podzielić na 4 równe części, krojąc ją nożem. Każdą rozwałkować – najlepiej między arkuszami papieru do pieczenia (nie silikonu!), wtedy ciasto będzie się łatwiej podnosiło i przekładało.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.

Placki o grubości 5 mm i około 30 x 36 cm piec będziemy przez 15 minut każdy, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można użyć tego z wałkowania).

Kiedy blaty ciasta będą gotowe, ostudzić je. Ciasto jest miękkie, ale po czasie stwardnieje.

Można też upiec blat w całości (całą wyrobioną kulę), a następnie przekroić je pionowo (!) na równe 4 częśc.

Składanie ciasta

Do przełożenia wypieczonego potrzebujemy dwa przełożenia: 

– masa marcepanowa / opcjonalnie masa orzechowa bądź kajmakowa – według uznania / około 200 g

– powidła śliwkowe / można użyć innych, ale polecam śliwkę / około 400 g

 

Masę marcepanową można zmiksować z sokiem z cytryny, żeby lepiej się rozprowadzała.

Gotowe blaty o tej samej wielkości smarujemy na przemian powidłami, masą marcepanową i znowu powidłami.

Całość szczelnie zawinąć w papier do pieczenie i przygnieść – najlepiej jedną grubą książką. Pozostawić całość na 5-6 dni do przejścia smaków.

 

POLEWA

Żelatynę (15 g) zalewamy wodą do przykrycia powierzchni, aby napęczniała.

200 g czekolady, 80 g masła i 2 łyżki miodu podgrzewamy w rondelku aż do całkowitego roztopienia i połączenia się składników. Ściągnąć z ognia i urywając na kawałki -dodać żelatynę, energicznie mieszając do rozpuszczenia
się jej. Dla lepszej konsystencji – można dodać śmietanki 30% według uznania.

 

Dzień przed podaniem rozkroić piernik na 3 części i polać polewą. 


Gotowe!


Smacznego

*jeżeli nie umiemy znaleźć czystej przyprawy do piernika – bez zbędnych dodatków, można wykonać ją samodzielnie łącząc: 1 łyżeczkę cynamonu, pół łyżeczki goździków mielonych, ½ łyżeczki mielonego imbiru, ½ łyżeczki gałki muszkatałowej, ½ łyżeczki pieprzu. Można dodać również nieco anyżu i kardamonu, kolendry czy ziela angielskiego. 

Szybki przepis na piernik świąteczny - czyli w skrócie

1. Rozpuść miód, cukier i masło. 

2. Połącz drewnianą łyżką mąkę z przyprawą korzenną i dosypuj do masy miodowej z jajkami.

3. Wymieszaj sodę z mlekiem i połącz wszystkie składniki razem.

4. Przykryj i zostaw na 6 tygodni. 

5. Ogrzej i wyrób ciasto.

6. Podziel na 4 części i upiecz blaty. 

7. Przełóż masą marcepanową i powidłami. 

8. Zawinięte szczelnie i przygniecione książką ciasto pozostaw na 6 dni. 

9. Przetnij ciasto na 3 części i polej polewą.

10. Zajadaj się ze smakiem! 


W czym mogę Ci pomóc? :)