• PORADY

    Czy wiedziałeś, że czekolada może być zdrowa?

    Tajemniczy, kuszący aromat czekolady unosi się w powietrzu, a na horyzoncie pojawia się data, która sprawia, że nasze podniebienia trzęsą się z radości.  7 lipca – bo to o tej dacie mowa to Międzynarodowy Dzień Czekolady, święto, które ożywia nasze zmysły i kusi nas nieodpartym urokiem tej słodkiej rozkoszy. To wyjątkowa okazja, aby oddać hołd tej niezwykłej przyjemności, która jest obecna w naszym życiu od tysiącleci. Ale czy wiesz, skąd właściwie pochodzi ten dzień? Przenieśmy się w czasie i przestrzeni, aby odkryć korzenie tego święta i zgłębić sekrety czekolady. 7 lipca uznawany jest za datę przywiezienia ziaren kakaowca do Europy przez Krzysztofa Kolumba w XV wieku. I od tego wszystko…

  • MOJE WYPIEKI

    Staropolski Piernik Dojrzewający

    Najlepszy przepis na tradycyjne ciasto bożonarodzeniowe Dziś zapraszam po przepis na idealnie skomponowane, pachnące świętami, tradycyjne w smaku i najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam – ciasto bożonarodzeniowe.  Prosty w wykonaniu, lecz wymagający nieco czasu przepis, który zachwyci każdego.  Świąteczne ciasto z marcepanem i powidłami śliwkowymi, wypiek z masą kajmakową czy też wymiennie można wykonać przysmak z masą orzechową tworząc bożonarodzeniowe ciasto z orzechami o nucie piernikowego szaleństwa.  Zapraszam do zabawy!   Składniki na ciasto: ·        250 g miodu ·        150 g masła ·        180 g cukru ·        500 g mąki ·        1 jajko całe ·        2 żółtka ·        2 łyżeczki przyprawy do piernika bez dodatków mąki, cukru itd. * ·        80 ml…

  • MOJE WYPIEKI

    Szarlotka z bezą w wersji fit? Tak, to możliwe

    Tradycyjne ciasto, które gości niemal na każdym stole u babci, chociaż jego pochodzenia powinniśmy szukać w kraju, który szczyci się jedzeniem żab. Trudno spotkać osobę, która nie zna smaku przysmaku, który ma tak wiele wariacji. Mówięoczywiście o cieście z jabłkami! O szarlotce z bezą w wersji fit będzie nieco później. Po kolei. Strudel, jabłecznik, szarlotka, jabłkowo-marcepanowe, czekoladowe z jabłkami, wersje glutenowe, bezglutenowe, z budyniem czy pod kruszonką. Tatry, babki, jabłka pieczone z rodzynkami, jabłka w cieście, piernik z jabłkami. Wymieniać można bez końca.  Co jest czym?  Na początku zacznę w ogóle od tego, czym się różni szarlotka od jabłecznika. Wbrew pozorom i temu co się słyszy – to dwa różne…

  • MOJE WYPIEKI

    Ciastka w polsko-japońskim stylu

    Czego oczekujesz od życia?  Spokoju, relaksu, zadowolenia?  Ja swoje szczęście odnalazłam spędzając czasu w kuchni. Piekąc ciasta!  … i oczywiście przy jedzeniu ich 😉  Dziś prezentuję swoje wypieki, które łączą ze sobą kruchość tradycji polskiej kuchni, aromat japońskiej herbaty matcha i słodycz białej czekolady.  Małe ciasteczka idealnie sprawdzające się jako przekąska na imprezę, element na przerwę kawową podczas szkolenia czy konferencji, a także jako niedzielny deser do popołudniowej kawki 🙂  Nie posiadają one znamion fit przekąski, a tym bardziej wartościowego posiłku. Czym jednak jest dbanie o sylwetkę, kiedy na szali ważą się z drugiej strony takie słodkie przyjemności?  Ciasteczka matcha

W czym mogę Ci pomóc? :)